3 manieren om de gevel van je woning te beschermen

De gevel van een gebouw is vaak het eerste wat mensen zien wanneer ze een gebouw naderen. Dat lijkt misschien niet heel bijzonder, maar het kan een grote invloed hebben op de manier waarop bezoekers je pand zien. Het kan het verschil zijn tussen onprofessioneel overkomen of vertrouwen wekken bij je bezoekers. Helaas zijn beschadigde gevels iets waar veel gebouwen op een bepaald moment mee te maken krijgen. Zware regenval, harde wind en onverwachte hagelbuien kunnen de gevel van een gebouw onherstelbaar beschadigen. Er zijn echter tal van manieren waarop je de buitenkant van je gebouw kunt beschermen, zodat deze jarenlang in uitstekende staat blijft.

Proactief onderhoud

Zodra je gevel tekenen van slijtage vertoont (en eigenlijk daarvoor al), moet je proactief aan de slag met onderhoudswerkzaamheden. Dit kan gaan van het reinigen van de gevel tot het opnieuw verven ervan. Verwaarloos je dit onderhoud, dan loop je het risico dat de schade verergert en dat je op de lange duur meer geld kwijt bent aan reparaties. Deze proactieve onderhoudsmaatregelen kunnen het risico op schade aan je gevel sterk verminderen, maar ze zullen het niet helemaal voorkomen.

Bescherm ramen en glas

Het glas in je ramen is vaak het eerste wat tekenen van schade vertoont. Dit kan gebeuren wanneer een hagelbui toeslaat, sterke wind het glas doet trillen of zelfs door normale slijtage. Als je merkt dat een raam gebarsten is, moet je snel handelen om het te beschermen. Als de barst klein is, kunt je deze afplakken met een stukje plakband. Als het een grotere barst is, moet je hem misschien afplakken totdat je hem kunt laten repareren. 

Kies voor kunststof gevelbekleding

Van oudsher hebben de meeste woningen een houten gevel, maar tegenwoordig zijn er zoveel betere opties. Hout ondergaat namelijk snel problemen van de verschillende weersomstandigheden en kan daardoor sneller minder worden. Het gaat rotten, verweren en verkleuren. Tegenwoordig wordt er daarom juist vaker gekozen voor kunststof gevelbekleding. Kunststof is hier veel beter tegen bestand en blijft daarom veel langer mooi. Door je hele gevel met kunststof te laten bekleden, inclusief kunststof boeien en kunststof kozijnen, heeft je woning een betere uitstraling voor de buitenwereld en blijft het langer mooi.  

Onmiddellijk repareren bij beschadiging

Helaas, hoe voorzichtig je ook bent, er kan een moment komen dat de gevel van je gebouw niet meer te repareren is. Je moet snel handelen wanneer dit gebeurt en de schade zo snel mogelijk laten repareren. Je kunt hiervoor het beste een gevel reparatiebedrijf inschakelen. Een bedrijf beschikt over alle benodigde apparatuur om de beschadigde delen van je gevel te verwijderen. Zij zullen dan de nodige reparaties uitvoeren en de beschadigde delen vervangen. Een bedrijf zal ook de kennis en ervaring hebben die nodig is om om te gaan met de specifieke materialen waaruit je gevel is opgebouwd. Dit is belangrijk omdat elk type gebouw verschillende materialen heeft en elk type vereist een ander type reparatiewerk.