3 tips voor het verbeteren van tuinaarde

Een gezonde bodem met je juiste tuinaarde resulteert in gezonde planten. Planten die in een gezond bodemecosysteem groeien, hebben gemakkelijk toegang tot lucht, water en voedingsstoffen en zijn minder vatbaar voor ziekten en plagen. Met onze nuttige informatie hieronder, een beetje werk en geduld, kunt u een gezonde bodem bereiken, ongeacht met welk type tuinaarde bodem je begint.

Organische stof

De beste manier om elke grond te verbeteren, of het nu gaat om een ​​zware kleigrond of een goed doorlatende zandgrond, is deze te verbeteren met organisch materiaal. Bodemorganische stof is de organische stof van de bodem. Het is gemaakt van plantaardig en dierlijk afval en producten. De beste manier om elke grond te verbeteren, of het nu gaat om een ​​zware kleigrond of een goed doorlatende zandgrond, is deze te verbeteren met organisch materiaal. Het toevoegen van veenmos, compost of rotte mest voegt organisch materiaal toe aan de bodem.

Voordelen van organische stof

Het stimuleren van organische stof in de bodem verbetert zowel het waterhoudend vermogen als het vermogen van de bodem om goed af te voeren. Dit komt omdat de textuur van de organische stof die aan de tuinaarde wordt toegevoegd, helpt om zowel kleine als grote poriën te creëren. Grote poriën laten overtollig water weglopen, terwijl kleine poriën de grond helpen om water vast te houden.

Biologische Mulch

Handen die houtsnippers mulchen in de buurt van bloemen

Mulchen, over de top van plantenwortels, met 2 tot 4 inch organisch materiaal helpt de grond vochtig te houden, vermindert de groei van onkruid en stimuleert de activiteit van regenwormen. Regenwormen breken organisch materiaal af, verrijken de bodem en hun tunnels creëren grote poriën die ervoor zorgen dat water goed door de bodem kan wegvloeien. Goede organische mulchsoorten zijn schoon stro, houtsnippers of -snippers, gecomposteerde gehakte bladeren en maïskolven. Hooi is meestal geen goede keuze voor mulch, omdat het vaak veel onkruidzaden bevat. Ongekapte bladeren kunnen verdicht raken als ze nat zijn en de infiltratie van water in de tuinaarde verminderen.

Door bladeren op een stapel te leggen en ze in de loop van een seizoen af ​​te laten breken, zal een gedeeltelijk ontbonden “bladschimmel” ontstaan, wat een uitstekende mulch is. Versnipperd hout of snippers bovenop de grond houden vocht vast, maar laten ook een goede luchtruimte toe voor de benodigde zuurstof naar de plantenwortels. Zaagselmulch kan in bepaalde situaties nuttig zijn, maar vooral fijn gestructureerd zaagsel kan stikstof minder beschikbaar maken voor planten omdat microben in de bodem waardevolle stikstof nodig hebben om de houtdeeltjes af te breken. Door extra stikstofbemesting toe te voegen, krijgen planten in dergelijke situaties voldoende stikstof.