Hoe ga je om met aaltjes en emelten?

In deze blog wil ik je een aantal tips geven voor het bestrijden van plaaginsecten en ongedierte in de tuin. Het is zomer en dat betekent dat alles volop in bloei is! Hoogtijd dus om je mee te nemen in de wereld van de tuinder en je te helpen met een aantal handige tips! Ik ben persoonlijk gek van de natuur en ik vind het daarom leuk om mensen om mij heen hier het een en ander over te vertellen. Zo hoop ik dat je deze tips zelf ook kunt toepassen voor jouw eigen stukje groen! Lees je met mij mee?

Aaltjes inzetten tegen plaaginsecten 

Iedereen die wel eens in de tuin werkt is vast wel bekend met de term "aaltjes". Aaltjes worden ook wel nematoden genoemd en zijn minuscule wormpjes die zich in de bodem bevinden. Ze zijn onschuldig voor dieren, mensen en planten en voeden zich met kleine larven en poppen van plaaginsecten zoals muggen. Mensen kopen aaltjes om van plaaginsecten af te komen en daarmee hun gewassen, struiken en planten te beschermen. Aaltjes dringen hun prooi binnen en eten deze als het ware van binnenuit op. Door het uitscheiden van een bacterie wordt de larve uiteindelijk minder effectief totdat deze sterft. Deze techniek wordt al jaren ingezet door tuinders en valt onder de biologische tuinbestrijding. Op deze manier kom je dus van plaaginsecten af zonder dat je hier chemische middelen voor in hoeft te zetten.

Emelten bestrijden door inzet van aaltjes

Veel mensen stellen mij de vraag hoe ze afkomen van emelten. Emelten zijn larven van muggen zoals de langpootmug en veroorzaken veel schade aan het gazon en andere planten in de tuin. Emelten zijn namelijk zeer vraatzuchtig en voeden zich met delen van jouw prachtige gazon. Reden genoeg dus om deze plaag aan te pakken en dat doe je door de inzet van aaltjes. Aaltjes tegen emelten zijn ontzettend klein en met het blote oog eigenlijk niet te zien. Deze beestjes bevinden zich eigenlijk altijd al in de bodem van jouw tuin, maar pas met een hele groep tegelijk kunnen ze de emelten uitschakelen. Totdat er geen emelten meer in de bodem aanwezig zijn zullen de aaltjes zich blijven voeden en verplaatsen met de larven van de langpootmug. Ideaal dus en daarbij merk je hier zelf helemaal niks van! Zoals ik al heb aangegeven zijn aaltjes niet schadelijk voor dieren, mensen of planten en daardoor het ideale middel voor de biologische tuinbestrijding! Emelten zijn zo binnen mum van tijd verleden tijd! Ik hoop dat je iets hebt gehad aan deze tips en dat je nu weet hoe je om kunt gaan met deze plaag.