Deze insecten wil je liever niet in je tuin

Veel mensen hebben een hekel aan insecten, toch zijn er een aantal insecten die erg nuttig zijn om in je tuin te hebben. Ze bestuiven je planten om deze vervolgens te verspreiden. Zo is het helemaal niet erg om bijen, vlinders of lieveheersbeestjes in je tuin te hebben. Het geeft nog kleur in je tuin ook. Naast dat er insecten zijn die een toegevoegde waarden aan je tuin hebben, zijn er ook organismen die je liever niet in je tuin wilt vinden. In deze blog de top drie insecten die je liever kwijt dan rijk bent. 

Rupsen

Ken je dat boek van vroeger nog, rupsje nooit genoeg? Blijkbaar gaat dat over alle rupsen want het is ongelofelijk hoe snel deze beesten je groene oerwoud tot een leeg savannelandschap kunnen omtoveren. En ze eten alles, van je planten tot je groenten en fruit, ze hebben nooit genoeg. 

Dat rupsen je tuin gebruiken als een all you can eat buffet is nog tot daaraan toe, maar ze zijn ook nog is ontzettend moeilijk te bestrijden. Gelukkig zijn er genoeg vogels die deze rupsen eten. Daarnaast kun je de tuin regelmatig checken op rupsen, deze verwijderen om vervolgens de plant af te dekken. 

Kevers

Met stipt op nummer 1 staan kevers. En dan met name de kevers waarvan de larven engerlingen worden genoemd. Dit zijn onder andere larve van de taxuskever, meikever en de junikever. De larven van deze kevers leven in de grond en tasten je gazon aan. Tevens zijn bepaalde vogels gek op engerlingen, dus niet alleen wordt je gazon aangetast vanuit de bodem, ook het oppervlakte van het gras is niet veilig. 

Natuurlijk wil je hier zo snel mogelijk vanaf, en het liefste op een natuurlijk manier. Je kunt online nematoden bestellen, die je uitstrooit in je gazon waarna deze op een natuurlijke manier de engerlingen uitschakelen. 

Bladluis

Bladluizen zijn kleine beestjes die de bladeren van je planten laten afsterven. Dit doen zij door het ‘sap’ uit de plant te zuigen, dit gebruiken zij namelijk als voedingsstoffen. Tevens scheiden ze een plakkerige substantie uit, wat de plant nog verder beschadigd. De plakkerige substantie kan ook afgeven op je jas of andere kledingstukken, reden genoeg om deze beestjes te verafschuwen. 

Bladluis bestrijden kan met lieveheersbeestjes, die zoals ik al eerder aangaf in dit blog, wel ontzettend nuttig en leuk zijn in je tuin. Helaas werkt dit het beste als je jonge lieveheersbeestjes hebt, ze vliegen anders namelijk gewoon heel snel weg. Het schijnt ook te werken om je planten met een spray van hete peper of knoflook te besproeien. Pas wel op dat dit sproeisel niet in de buurt van je ogen komt.