Een natuurlijke omheining maakt u met een hederaschutting
Als u op zoek bent naar meer privacy in uw tuin, maar u wilt geen opvallende schutting of omheining plaatsen, overweeg dan een hederaschutting. Deze natuurlijke omheining is vol, groeit snel en beschermt u van weer, wind en inkijk. Met dit type omheining kunt u elke tuin verrijken en heeft u een onopvallende afscheiding tussen u en de buitenwereld. Omdat de hedera het hele jaar door zijn blad behoudt, hoeft u ook niet bang te zijn dat uw privacy in de winter minder wordt. Met een hederaschutting kunt u op een mooie en vloeibare manier van vele voordelen profiteren.
De vele voordelen van een hederaschutting
Besluit u een natuurlijke schutting te plaatsen gemaakt van klimop (hedera is hier een variant van), dan zal u hier niet door worden teleurgesteld. Wanneer de planten volgroeid zijn krijgt de schutting namelijk een aantal functies. Het biedt beschutting, het houdt inkijk minimaal, het verfraait uw tuin, het houdt ongewenste gasten buiten en gewenste gasten binnen. De hedera plant is voor dit type schutting ideaal, omdat het snel groeit en vol is. Daarnaast zal het zijn blad in de koudere maanden niet verliezen en heeft u dus altijd beschutting en groen in uw tuin. Een ander groot voordeel is dat u de hederaschutting ook gemakkelijk zelf kunt plaatsen. Dit kunt u praktisch het hele jaar doen, behalve als het vriest. Het resultaat zal daarna al snel duidelijk worden.
Enkele aandachtspunten
Uiteraard zijn er ook enkele aandachtspunten waarmee u rekening moet houden als u een hederaschutting laat plaatsen. Zo is het feit dat de plant snel groeit een voordeel, maar ook een nadeel, want dat betekent dat u de schutting regelmatig zal moeten snoeien. Doet u dit niet, dan kan de plant uit de hand lopen. Het snoeien is niet erg moeilijk, maar als u voor langere periodes niet thuis bent, dan kunt u het onderhoud mogelijk niet regelmatig genoeg doen. Daarnaast zijn de blaadjes van de hederaschutting enigszins giftig en dat voor mens en dier. Het gif is niet dodelijk, maar kan wel vervelende klachten opleveren, zoals koorts uitslag en overgeven. Vermoedt u dat uw huisdier of kind de bladeren gegeten heeft, dan is het het beste om contact op te nemen met de huis- of dierenarts.
Zo plaatst u zelf een hederaschutting
Het is niet moeilijk om zelf een hederaschutting te plaatsen. Hiervoor heeft u gaasmatten nodig, ijzeren of houten palen, beugels en uiteraard de Hedera planten zelf. Per strekkende meter plaatst u 5 tot 7 planten en u bevestigt de gaasmatten tussen de twee palen. In het midden van de gaasmat gebruikt u ook een paal voor extra stevigheid. De gaasmatten zet u vast met beugels en de Hederaschutting kan worden geplant. Voeg dan altijd even wat potgrond toe of kunstmest, zodat de plant een goede start kan maken. Het gemakkelijkste is het om een kant en klare haag te kopen. Deze hoeft u alleen in de grond te zetten om direct privacy en beschutting te creëren.