Een sfeervol groen natuur dak.


Een groendak aanleggen zorgt ervoor dat uw woning een eenheid vormt met de natuur. Daarnaast zorgt een groendak voor een zeer fijne isolatie en is tevens een goede keuze wat betreft milieu vriendelijkheid en duurzaamheid. Natuurlijk kan een groen dak naast de woning ook op een tuinhuisje of garage. Het groende dak is duurzaam omdat planten zorgen dat de omgeving van zuurstof wordt voorzien. Ze stoten zuurstof uit wat goed is voor het milieu.

Een sfeervol groen natuur dak.

Voordelen van een groendak

Een groendak aanleggen brengt grote voordelen met zich mee. Naast dat het ervoor zorgt dat de luchtkwaliteit omhoog gaat verbeterd het ook de hitte en co2 uitstoot in de omgeving indien er meerdere groene daken in een stad of dorp zijn geplaatst. Het is daarnaast ideaal voor insecten die extra plaats krijgen en voor dieren die opzoek zijn naar voedsel. Naast een isolerende werking heeft een groen dak ook een geluiddempende werking. Naast een groen dak alleen als sier dak dient is er ook een terras tuin oftewel daktuin waar men in kan lopen. Hierbij dient het groende dak dus als hoge tuin.

Vergunning bij een groendak aanleggen

Voor een daktuin, ook wel intensief groen dak genoemd moet u een vergunning aanvragen bij de gemeente. Bij een extensief sier dak moet dat soms maar niet altijd. Dit heeft met het gewicht van het dak te maken vooral als het dak meer dan 200 kilo zwaar per vierkante meter is.

Groen dak aanleg tips

Bij het aanleggen van een groendak is het handig om het gat van de regenpijp vrij te houden. Het dak moet stevig zijn zodat het minstens 40kg per vierkante meter kan dragen. Dakranden moeten hoger zijn dan de rest dit is minimaal 5mm dikte. Met vegetatiematten en tegels kan het dak extra bestendig worden gemaakt tegen wind. Bij een zeer schuin dak van meer dan 45 graden dient een anti-afschuifvoorziening aangebracht te worden. Naast dat u zelf een vegetatie mat kunt maken zijn er voor het gemak ook kant en klare vegetatiematten die kunnen worden gelegd. Met een daktuin kunt u veel kanten op qua creativiteit. Zo kunt u een rotstuin maken met diverse planten die goed groeien op een dak en sterk bestendig zijn tegen weersomstandigheden. U kunt zelfs een vijver op watervalletje plaatsen om de daktuin, het intensieve groene dak zo de look van een botanische tuin te geven.