Hoe leg ik worteldoek?

De tuin is een verlenging van de leefruimte binnen. Dan wil je natuurlijk een tuin zonder onkruid. Een goede bodembedekking is belangrijk. Worteldoek is een aanrader. Het materiaal van worteldoek laat lucht en water door, maar houdt onkruid tegen. 

Het stappenplan om worteldoek te leggen

Worteldoek plaatsen is een klus die je redelijk gemakkelijk uitvoert. Volg deze stappen en het lukt je zeker. 

Stap 1: Maak de ondergrond egaal en span het worteldoek 

Voordat je start met het leggen van het worteldoek, zorg je eerst voor een vlakke ondergrond. Wanneer de ondergrond vlak is, kun je het worteldoek spannen over de oppervlakte heen. Doe dit wel strak. Heb je een groot oppervlakte? Maak dan zeker gebruik van worteldoek op rol, deze rol je eenvoudig uit. 

Stap 2: worteldoek vastzetten 

Er zijn verschillende manieren om worteldoek vast te zetten. Je kunt kiezen voor instoppen of laten doorlopen. 

Wanneer je kiest voor worteldoek instoppen, dan ga je als volgt te werk. Maak smalle sleuven langs de randen van het worteldoek in de grond. Let op dat dit een diepte heeft van 25 centimeter. Stop het worteldoek in de sleuven en gooi er grond bij. Dit doe je totdat de grond weer egaal is. 

Duw de grond goed aan, zodat het worteldoek stevig vast zit. Voor extra stevigheid kun je grondpennen gebruiken. 

Kies je om het worteldoek door te laten lopen, dan ga je als volgt te werk. Vouw de randen van het worteldoek om, tot waar je dit wilt laten lopen. Creëer extra stevigheid met grondpennen. Je kunt ook een tegel plaatsen op het einde van het worteldoek. Leg het doek onder de tegel en plaats deze weer stevig op zijn plaats. 

Stap 3: het worteldoek verstevigen 

Is de oppervlakte groot en leg je meerdere banen worteldoek? Dan moet je zorgen voor overlap van het worteldoek. Zorg dat de overlap zeker 5 centimeter is. Zo kunnen er geen openingen ontstaan tussen de doeken. Zo voorkom je onkruid in de toekomst. Je kunt gronddoekhaken gebruiken of grind voor versteviging. 

Stap 4: planten zetten in het worteldoek 

Worteldoek houdt onkruid tegen, maar je kunt zeker nog wel beplanting aanleggen. Dit is vrij simpel. Maak een kruis op de plaats waar je de planten wilt. Snijdt de kruizen in met een stanleymes. Plant de plant diep genoeg in de grond. Zodat de wortelkluit goed wordt bedekt. Wil je de planten strak leggen? Dat kan. Op worteldoek zit vaak gekleurde lijnen. Zo plaats je alles lijnrecht. 

Met deze stappen leg  je simpel en snel worteldoek in je tuin. Succes!