Hoe onderhoud je een bosperceel?

Wie droomt er niet van een blokhutje in een bos waar je helemaal tot rust kunt komen? Misschien heb je je droom gerealiseerd en een bosperceel gekocht waar je recreatief kunt bezig zijn. Of je nu graag in het weekend kampeert of gewoon houdt van een stukje natuur in je bezit. Maar wist je dat een bosperceel ook onderhoud vergt?

Waarom zou ik mijn bos onderhouden?

Bosonderhoud is noodzakelijk zodat het gezond blijft en tegelijk ook meer van de gewenste voordelen biedt. De natuur beheert je bos net zoals het een onverzorgd gazon of tuin beheert. De kans is groot dat de kwaliteit en mix van bomen en struiken die de natuur op je land zet, veel minder waardevol en minder aantrekkelijk zal zijn dan wat je met een beetje werk zou kunnen hebben. Goed bosbeheer maakt je bos meestal waardevoller, veiliger, toegankelijker en aantrekkelijker voor dieren in het wild en recreatief gebruik.

Wat houdt bosbeheer in?

Bosbeheer is een langetermijnsvisie omtrent wat je met je bos wilt doen. Heb je een bos om bomen te kweken voor hout. Wil je er een recreatief domein van maken waar je tot rust kunt komen? Wat je doel ook is, een goed bosbeheer is noodzakelijk.

Bosbeheer omvat verschillende taken zoals het planten of regenereren van een nieuw bos ter vervanging van bomen die zijn gestorven of geoogst. Ook het uitdunnen van je bos en het snoeien van takken die een risico vormen is een belangrijke taak. Deze garandeert de groeisnelheid van de andere bomen en de veiligheid van wie zich in het bos begeeft. Ook de gezondheid van je bos komt dit ten goede. Bestrijd ook eventuele plagen die je bos teisteren. 

Daarnaast kan je met je plan voor bosonderhoud er ook voor kiezen om maaiwerkzaamheden uit te voeren zodat je wandelpaden hebt die je bos toegankelijk maken en houden.

Kan ik mijn bos zelf beheren?

Met de begeleiding van professionals op het gebied van natuurlijke hulpbronnen (boswachters en andere boomverzorgers) en een bosbeheerplan kunnen jij en je gezin veel doen om je bos te onderhouden en te cultiveren. Je kunt bijvoorbeeld je eigen bomen planten, paadjes onderhouden, brandhout kappen, voedsel planten en ongewenste bomen en andere vegetatie verwijderen. Voor andere taken kan je professionele hulp inschakelen.