Hoe richt ik een tuin in met bomen?

lei appelbomen

Bomen zijn mooi, gezond en kennen veel voordelen. Ze voorzien je tuin bovendien van de nodige groen en biodiversiteit. Daarnaast brengen ze structuur aan en zijn ze goed voor de mens en het milieu. Maar hoe richt je eigenlijk een tuin in met bomen? Lees onderstaand artikel om antwoorden te krijgen. 

De grootte van je tuin

Ten eerste is het verstandig om de grootte van je tuin in kaart te brengen. Natuurlijk kun je op een groter oppervlakte een grotere soort planten. Een klein tuintje vereist, echter compacte varianten. Welke soort je ook kiest, zorg ervoor dat iedere plant in je tuin nog de nodige ruimte en licht kan krijgen. Je wilt namelijk niet dat ze elkaar gaan verdringen. Daarnaast wil je na verloop van tijd voldoende lichtinval in huis houden. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om grotere bomen iets verder weg van ramen te planten.

lei appelbomen

De juiste plek

Vervolgens ga je kijken naar een passende plek voor de boom. Op schaduwrijke plekken kun je bijvoorbeeld bomen neerzetten met een groot en dun blad. Wilgen, de esdoorn en een aantal magnolia’s doen het uitstekend op schaduwrijke plaatsen. Heb je een zonnige tuin? Dan kun je een blik werpen op bomen met kleine en leerachtige bladeren. Exemplaren die prima tegen de zon bestand zijn, zijn de amandel en olijfboom. Ook is het fijn om een plek uit te kiezen waar bomen goed beschut staan. Als er geen beschut gebied is, ga je voor een stevige boomsoort. En dan de bodem, is deze rijk aan kalk? Vochtig of droog?. Onderzoek welke planten je al hebt staan, zodat deze een mooie en evenwichtige combinatie met elkaar vormen. 

Lei appelbomen

Fruitdragende bomen zijn uitstekend voor kleine tot middelgrote tuinen. Fruitbomen laten zich vaak eenvoudig leiden en je creëert makkelijk een groene oase. Ze zijn niet alleen mooi om te zien, rond september kun je tevens genieten van verse appels. De lei appelbomen worden steeds geliefder in tuinen, omdat je er alle kanten mee op kunt. Plant deze bijvoorbeeld tegen een kale schutting of muur om deze flink op te fleuren.