Hoe zorg je goed voor je tuin?

Je hebt ervoor gekozen om een groene tuin te hebben. Dit vergt veel onderhoud. Nu de lente weer is begonnen is het tijd om je tuin lente-klaar te maken. Een juiste verzorging van de tuin geeft je mooie, gezonde en bloeiende planten. Mei is de beste maand om je tuin klaar te maken. Voor vele is een ontspannende hobby, en voor andere voelt het als een tijdrovende verplichting. Tuinieren kan ook leuk zijn! Iedere tuin heeft onderhoud nodig. Of dit nu het snoeien van de heg is of het reinigen van de tegels. Maar wanneer is dit nodig? Een tuin heeft eigenlijk ieder seizoen van het jaar wel een onderhoud nodig. In het hoogseizoen wat vaker dan in de wintermaanden.

Vergeet geen water te geven

Net als mensen hebben planten voldoende water nodig om te overleven en te groeien. Elke dag een klein beetje gieten is tijdens een warme periode niet voldoende. Het water bereikt dan nooit de belangrijke dieper gelegen wortels. Een nevelsproeier kan voor verschillende doeleinden worden ingezet. Eén hiervan is bijvoorbeeld het beregenen van planten en bloemen. Denk hierbij aan het licht beregenen van je gazon, perkjes of een nevelsproeier terras inzetten. Door de lichte beneveling is een nevelsproeier uitermate geschikt om te gebruiken in situaties die niet om intensieve tuinberegening vragen, maar water geven tot diep in de wortels. Een simpele Tyleenslang doet zijn werk ook goed. Een Tyleenslang wordt ook wel een PE-buis genoemd. Je kan zo’n slang inzetten voor waterleidingen of gasleidingen. Dit is belangrijk voor de beregening van je tuin.

Tuin langer laten bloeien

In sommige tuinen zijn er planten die al heel snel zijn uitgebloeid. Rozen bijvoorbeeld. In sommige tuinen bloeien deze struiken maar liefst twee weken. Dit kan veel langer, mits je de planten goed verzorgd. Een roos heeft zo’n 4 tot 5 zonuren per dag nodig. Ook is het goed om deze bloem in de wind te zetten. Hierdoor waaien schimmelsporen uit de rozen wat schimmelaantastingen verminderd.

Ook bomen hebben onderhoud nodig

Het bemesten van de tuin is één van de meest vergeten werkzaamheden in de tuin. Dit is zonde! Het bemesten van je tuin kan het verschil maken tussen dag en nacht. Precies, kan. Je moet wel de juiste meststoffen gebruiken. En dit verschil van plant tot plant, net zoals de hoeveel die je moet toepassen. Bomen kunnen een mooie parasol vormen in de zomerdagen, lekker verkoelend. Ook zij hebben onderhoud nodig. Het regelmatig snoeien zorgt voor een vitale groei van de boom. Niet elke boom hoeft elk jaar gesnoeid te worden.