Tips voor het aanleggen van vlonderplanken

Een vlonder is een mooie meerwaarde en afwerking voor uw tuin. Het ziet er vaak speels en gezellig uit, het vereist weinig onderhoud en het is ook relatief makkelijk om zelf aan te leggen. Zijn uw vlonderplanken aan vervanging toe of wilt u gewoon graag nieuwe? En gaat u dit zelf doen? Ook minder ervaren tuinmannen- en vrouwen kunnen dit! Hieronder lichten wij een aantal zaken toe die u zeker niet moet vergeten!

Fundering

Net zoals bij uw huis is de fundering erg belangrijk. Dit geldt natuurlijk ook voor de vlonderplanken. Ga dus na of de plek waar de planken te komen liggen goed gefundeerd is. Is dit niet het geval, verhelp dit dan eerst. Doet u dit niet, dan is de kans groot dat de planken niet op de juiste plek blijven liggen en dat u binnen mum van tijd het over mag doen.

Roest

Liggen ze er net, begint de roest al te komen. Dit kan voorkomen worden door middel van het kopen van de juiste schroeven. Het is aan te raden om hier niet op te besparen! Als u de juiste schroeven koopt, dan gaan de planken langer mee.

Afschot

Het aanleggen van vlonderplanken in Zuid-Spanje vereisen andere aandachtspunten dan het aanleggen in het regenachtige Nederland. Het is natuurlijk fijn als ze waterpas (dat wil zeggen ‘recht’) worden aangelegd, maar zo kan het regenwater niet weg. Zorg er dus voor dat je ze met afschot aanlegt. Algemene regel: 1 cm per meter plank.

Ruimte

Tijdens het aanleggen moet u ook denken aan de ruimte tussen de planken: het is namelijk hout en dat krimpt of zet uit. Hebben ze niet genoeg ruimte, dan bestaat de kans dat ze tegen elkaar aan drukken, krom gaan trekken of los gaan komen. Probeer zo’n 5 tot 7 mm afstand te bewaren tussen planken. Dit ligt natuurlijk wel weer aan de breedte van de vlonderplank.

Hopelijk komt u met deze tips een eind op weg. Heeft u nog geen vlonderplanken uitgekozen of wilt u nog even verder zoeken? Kijk eens op tuinhoutcentrale.nl voor het ruimte aanbod!