Tuinliefhebber, wat maakt jou gelukkig?

Wie een lapje grond rondom zijn huis heeft mag zich de eigenaar van een tuin noemen. Wat je ermee doet en waar je gelukkig van wordt is voor iedereen anders. Vraag het de fervente tuinman met groene vingers en je krijgt een ander antwoord dan van de moeder van een aantal jonge kinderen. Of het jonge stel die als tweeverdieners niet veel thuis is en weinig tijd voor de tuin heeft. Voor de één is een laat-maar-waaien tuin waarin het rommelig is een fijne plek om te ontspannen. Wie liever een strakke en verzorgde tuin met een groen gazon ambieert, stelt andere eisen. Die wordt niet gelukkig van een woelmuis in tuin. Zo’n beschadigend diertje in je grasmat of in de bodem ontsiert je hele tuin. Als je even niet oplet heeft het je net ingezaaide gazon vernield. De strenge tuinman wil meteen beginnen met het bestrijden muizen. Omwille van een gave grasmat zoekt hij/zij naar een middel om zich te ontdoen van het plaagdier. 

Mollen zijn een teken van een gezond bodemleven

Mollen in je gras is geen slecht teken. Al ben je niet blij met de grote hopen grond die ze opwerpen en je tuin ontsieren. Ergerlijk en er is weer werk aan de winkel. Dart is de tuinbezitter gewend. Want een tuin is een onuitputtelijke bron van werk. Planten, snoeien, maaien, zaaien enzovoort. Nu komt er ongediertebestrijding bij. Een milde manier om van je mollen af te komen is het strooien van carbid. Je kunt dan  carbide kopen om op een diervriendelijke manier van de mol en zijn hoopen verlost te worden. Strooi wat brokken in de mollengangen. De stank zal de diertjes doen uitwijken naar een ander leefgebied. 

Hoe kom ik van die rattenplaag af?

Een serieuze plaaggeest in en om het huis is de rat. Knagend en stank en overlast gevende dieren die soms ziektes kunnen overbrengen. Ga die Woelratten bestrijden in je tuin. Ze knagen aan plantenwortels en beschadigen zo je tuinaanplant en gras. Gif mag niet, maar een klem of een val zetten is heel efficiënt. Doe het meteen want ze vermenigvuldigen zich razendsnel.