Wat heb je nodig voor het kloven van hout?

Voor het met de hand hakken van hout is iets minder dan een 3 kg wegende kloofbijl, naar mijn mening, tijdverspilling. Kleine bijlen zijn goed voor kleine stukjes hout, maar een zwaardere bijl zal de klus sneller klaren. Vergeet die bijlen van 1 kg die ze in de ijzerhandel verkopen – daarmee zal je niet lekker kunnen kloven. Wat je echt wilt, is een kloofbijl van minimaal drie kilogram. Onthoud: “Drie is geweldig.” Veel zwaarder dan drie, moet je niet hebben, dat hou je niet de hele dag vol. Veel lichter, en misschien heb je niet wat je nodig hebt. Kloof je nu echt heel veel hout, dan kan je altijd nog een automatische houtklover overwegen.


Wiggen heb ik er meer van dan één. Soms, als je te maken hebt met zoiets als een ronde eik van 1 meter, krijg je een wig vast en moet je deze losmaken door het hout te openen met een tweede wig. Soms raak je een van je wiggen uit het oog, laat je hem in het bos vallen of laat je hem in een stronk liggen die je vergeten bent, dus voor het beste resultaat moet je er minstens drie hebben.


Draag oogbescherming.

Een veiligheidsbril, of in ieder geval een zonnebril, is een goede zaak om te hebben als u wigwerk doet. Als je de metalen kop van je bijl tegen de metalen wig slaat met het soort kracht dat je gaat genereren, kunnen kleine metalen scherven gaan vliegen. Ik weet dat het niet erg mannelijk is om een ​​veiligheidsbril te dragen terwijl je hout hakt, maar ik bied dit aan als een disclaimer: draag een veiligheidsbril als je metaal op metaal slaat. Ik had een keer een stukje metalen wig in mijn gezicht gekregen (gelukkig niet in mijn ogen) en ik zeg je, het voelde niet goed en daarna heb ik ook altijd een veiligheidsbril gedragen.