Wat is goede potgrond?

Potgrond zou perfect moeten werken voor ons en ook voor onze planten. Het moet het water goed kunnen vasthouden en snel opnemen, niet dat je giet en uiteindelijk alles uit de pot wordt gesponst. De voedingsstoffen moeten langzaam en niet in één keer aan de planten worden afgegeven. Een aarde moet niet te zwaar zijn, maar ook niet te licht. Zo’n potgrond moet echt aan veel eisen voldoen. Zodat alles zich ideaal gedraagt ​​in de bloempot, zijn er genoeg “substraatgrondstoffen” voor onze bodem zoals houtvezel, kokosvezel, kokospulp, kokoschips, compost, geëxpandeerde klei, puimsteen, xylitol en niet te vergeet turf. Afhankelijk van de eigenschappen van de potgrond wordt van deze stoffen iets samengesteld. Op de achterkant van jouw zak kun je lezen hoe de respectieve aarde is samengesteld. Daar vind je ook de exacte voedingswaarde-informatie, net als op onze voeding.

Een zeer polariserend onderwerp is het gebruik van veen in potgrond. De eigenschappen van het veen zijn zeer aantrekkelijk voor de tuinbouw. Met name in de commerciële tuinbouw zijn voor de productie van tuinbouwproducten hoogwaardige en vooral betrouwbare groeimedia nodig. Het veen zorgt daar heel goed voor. Toch denk ik dat er ook hier alternatieven zijn, en dat die er op de lange termijn moeten zijn.

Maar hoe zit het met ons hobbytuinders? Natuurlijk willen we ook betrouwbare potgrond die niet teleurstelt. Maak je geen zorgen, de veenvrije bodems zijn nu erg goed en je zult geen verschil merken. Kortom, ik heb ontdekt dat je een paar gronden moet testen totdat je de exacte grond hebt gevonden die het beste voor je werkt.

Goede potgrond

Zoals je kunt zien, is het niet zo eenvoudig om in één zin te zeggen wat goed of slecht is. Voor mij persoonlijk maken deze eigenschappen een goede potgrond:

  • Ik open de aardezak en er komt een aangename aardse geur mijn kant op. De aarde is vochtig maar niet nat
  • Er zitten geen plastic onderdelen of andere onzuiverheden in de potgrond (ik heb alles al gehad)
  • De aarde heeft een losse structuur
  • De potgrond zakt na het water geven niet in de pot maar neemt goed op met water
  • De potgrond is turfvrij en bevat geen kunstmest