Wat zijn de voordelen van een terrasoverkapping in de tuin 

Met de zomer in aantocht komt de tijd er weer aan dat je lekker in de tuin kunt zitten. Maar, met het Nederlandse weer weet je het maar nooit. Heb je net de barbecue aangestoken, begint het te regenen, of wil je buiten zitten, brandt de zon je bijna weg. Dan is een tuinoverkapping ideaal. Die houdt je droog als het regent, maar biedt ook bescherming tegen al te felle zon, zeker als je er zonwering bij neemt. Maar behalve dat een tuinoverkapping je beschermt tegen weersinvloeden, zodat je eigenlijk altijd in de tuin kunt zitten en van de lange zomeravonden kunt genieten, heeft een tuinoverkapping nog meer voordelen. We noemen er hier enkele van: 

Een tuinoverkapping geeft je extra leefruimte. Door een tuinoverkapping te plaatsen, creëer je extra functionele ruimte. Je kunt deze extra ruimte gebruiken als een buitenwoonkamer, als eetruimte, als speelruimte voor kinderen of zelfs als een buitenkeuken. Je kunt een afgesloten terras natuurlijk ook gebruiken als opslagplaats voor je tuinmeubels. Die staan daar goed beschut tot je ze weer nodig hebt. 

Verhoogde esthetische waarde. Een goed ontworpen tuinoverkapping kan de esthetische waarde van je tuin vergroten. Het kan dienen als een architecturaal element dat je tuin visueel aantrekkelijker maakt. Je kunt bijvoorbeeld kleuren en materialen gebruiken die ook in je huis verwerkt zijn. Daardoor lijkt je huis groter en worden huis en terras- of tuinkamer één geheel.  

Waardevermeerdering van je huis. Uit onderzoek van onder meer hypotheek.nl blijkt dat een kwalitatief hoogwaardige tuinoverkapping of glazen tuinkamer de waarde van je huis verhoogt. Niet alleen omdat een terrasoverkapping het aantal vierkante meters leefruimte vergroot, maar ook omdat het een aantrekkelijke toevoeging is voor potentiële kopers. 

Zou jij ook wel een terrasoverkapping willen? Dat is makkelijker en goedkoper dan je denkt! Vooral als je een Doe-het-zelf bouwpakket aanschaft bij een deskundige leverancier als Solundo. Houd hierbij de volgende stappen aan: 

Vergunning  

Kijk, voordat je gaat bouwen of je een vergunning nodig hebt voor het bouwen van je tuinoverkapping of overkapping veranda. De regels variëren per gemeente en zijn afhankelijk van de lokale wetgeving. In sommige gevallen is een vergunning verplicht, terwijl in andere gevallen een tuinoverkapping mogelijk vergunningsvrij is. Het is raadzaam om contact op te nemen met de gemeente of een bouwvergunninginstantie om de specifieke regels en vereisten voor jouw situatie te achterhalen voordat je aan de slag gaat.  

Het bouwproces  

Maak een ontwerp dat past bij je behoeften, bij je budget en bij de beschikbare ruimte in je tuin. Kies ook materialen die bij jouw behoefte en wensen passen: kies materialen die bij jouw hus passen, of materialen die onderhoudsarm zijn, zoals kunststof of aluminium. Hout vergt meer onderhoud, met name geïmpregneerd hout. Hardhout is minder bewerkelijk, maar daar hangt dan ook een prijskaartje aan.  

Zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen bij de hand hebt voordat je begint. Dit kan onder andere een zaag, boormachine en meetgereedschap omvatten. Het voordeel van een bouwpakket is, is dat alle materialen op maat gemaakt zijn. Je hoeft dan niet alles op maat te maken, of bang te zijn dat materialen niet goed op elkaar aansluiten.  

Afhankelijk van de grootte en het type van de tuinoverkapping, kan een stevige fundering nodig zijn om de stabiliteit van het geheel te garanderen. Deze fundering kan bestaan uit betonnen poeren, betonnen platen of een andere geschikte basis. Een deskundige leverancier kan al je vragen hierover beantwoorden.  

Volg de handleiding die je bij het zelfbouwpakket kunt aanschaffen. Je begint dan met het bouwen van het frame en de structuur van de tuinoverkapping. Zorg ervoor dat alle elementen stevig zijn bevestigd en volg nauwkeurig de instructies. Ook de eventuele glazen wanden en schuifdeuren kun je in het frame plaatsen. 

Nadat de basisstructuur is voltooid, kun je doorgaan met de afwerking. Dit omvat bijvoorbeeld het toevoegen van dakbedekking, wandbekleding en eventuele extra functies zoals verlichting of ventilatie. Bij aanschaf van een Doe-het-zelf-pakket kun je diverse accessoires meebestellen, zoals terrasverwarmers, waarmee je nog meer comfort creëert in je tuinkamer.  

En dan, als je terrasoverkapping klaar is, kun je met nog meer plezier genieten van je (zelfgebouwde) tuinoverkapping, ongeacht het weer!