Welk soort schutting kies jij?

Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van mogelijkheden om je tuin af te schermen. Op deze manier kun je in alle rust en privacy genieten. Bovendien draagt het bij aan de veiligheid van je huis én kan het de tuin een mooie touch geven. Maar welke soorten zijn er eigenlijk?

Houten schuttingen

Hout is één van de meest veelzijdige materialen die er is. Er zijn dan ook oneindig veel soorten schuttingen van hout. Denk aan lamellen, gevlochten of gecombineerd met beton. Bij dit laatste worden de houten planken omringt door beton waardoor het hout niet in aanraking komt met de grond en minder snel zal gaan rotten. 

Een schutting van hout kan van normaal of hardhout zijn gemaakt. Beiden worden praktisch altijd voorzien van een impregnatie zodat er een beschermende laag op komt. Hierdoor kan de levensduur van een houten schutting, afhankelijk van de uitvoering en afwerking, uiteenlopen van 5 tot +80 jaar. Een bijkomend voordeel is bovendien dat ze er ook in redelijk goedkope varianten zijn. Zo hoeft jouw schutting dus geen dure uitgave te zijn.

Ben je van plan om de tuin van een houten schutting te voorzien? Dan is Douglas hout een goede keuze. Deze houtsoort is erg sterk waardoor het niet geïmpregneerd hoeft te worden en rechtstreeks de tuin in kan.

Betonnen schuttingen

Een schutting van beton is de stevigste schutting die je kan hebben. Daarnaast biedt een betonnen schutting ook bescherming tegen de wind én is het geluiddempend. Bovendien kunnen ze tot wel meer dan 40 jaar meegaan en heb je er bijna geen onderhoud aan. Wanneer je de schutting één keer in de zoveel tijd schoon spuit met de hogedrukreiniger is dat meer dan voldoende. De prijs ligt doorgaans wel wat hoger dan bij een houten of een natuurlijke schutting, maar de levensduur is daar ook naar.

Stenen schuttingen 

Een stenen schutting is de laatste jaren steeds meer in opkomst. Bijna altijd in de vorm van een steenkorf. De schutting heeft een gelaste omheining die gevuld wordt met stenen. Deze opvulling kun je zelf kiezen. Een steenkorf geeft een strakke uitstraling en vergt weinig tot geen onderhoud. Bovendien kan het tot wel meer dan 40 jaar meegaan. 

Natuurlijke schuttingen

Tot slot hebben we ook nog de natuurlijke schutting. Deze kan gemaakt worden met verschillende soorten planten en geeft een rustige uitstraling. Echter zal het wel enige tijd duren voordat je ook daadwerkelijk een schutting hebt wegens de trage groei. Ook moet je er rekening mee houden dat deze schutting relatief veel onderhoud vergt. Sommige plantsoort verliezen hun bladeren of moeten vaak gesnoeid worden. Een voordeel van dit soort schutting is dat ze er al in zeer goedkope varianten zijn, afhankelijk van het type plantsoort. 

Ook niet belangrijk om te vergeten: er bestaan wettelijke bepalingen wat betreft de hoogte van een schutting. Controleer altijd vooraf bij de gemeente of de door jou gekozen schutting ook binnen deze richtlijnen vervalt.