Zoek jij een nieuw bankstel?

Eens in de zoveel jaren wil je een nieuw bankstel kopen. Misschien omdat je verhuisd bent en het oude exemplaar niet meer goed in je nieuwe woonkamer past. Of omdat je jouw woning opnieuw aan het inrichten bent en je gewoon een geheel nieuwe uitstraling wilt creëren. Een bankstel neemt veel ruimte in en is daardoor erg bepalend voor de gehele uitstraling van het interieur. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over wat het beste past bij jouw kamer en jouw stijl. Dit geldt voor het model van de bank, maar ook voor het gekozen materiaal en de kleur.

Bankstel in verschillende modellen

Er zijn verschillende modellen waar jij uit kunt kiezen als je op zoek bent naar een nieuw bankstel. Wat de beste keus is, hangt helemaal af van het formaat en de vorm van jouw woonkamer. Je kunt kiezen uit de volgende opties:

  • rechte banken
  • hoekbanken
  • loungebanken
  • u-banken

Wat is nu het verschil tussen deze verschillende varianten? Een rechte bank is eigenlijk het model zoals we dat van oudsher kennen. Deze heeft twee of meer zitplaatsen naast elkaar. De hoekbank gaat, zoals de naam al aangeeft, de hoek om. Sommige van deze modellen zijn aan beide kanten even lang, andere hebben een kortere en een langere kant. Een loungebank is eigenlijk een recht bankstel, maar aan een van de zijkanten zit een langer stuk, waar jij je benen op kunt leggen. Dit geeft je de mogelijkheid om languit te liggen en te ‘loungen’. Een u-bank heeft het model van de letter u, als je deze hoekig uit zou schrijven. Wat is nu het beste model om te kiezen? U-banken zijn eigenlijk vooral voor grotere woonkamers geschikt, ze nemen al snel veel ruimte in. Rechte banken zijn het meest compact en zijn daardoor voor iedere situatie geschikt. Meestal zal bij het uitkiezen van een nieuw bankstel echter gekozen worden voor een hoekbank of loungebank, omdat deze niet al teveel ruimte inneemt, maar wel aan veel mensen plaats biedt of de mogelijkheid biedt om languit te liggen.

Materiaal en kleur

Zoals gezegd zijn ook materiaal en kleur belangrijke punten om op te letten bij de keuze voor een nieuw bankstel. In de eerste plaats vanwege de uitstraling die het geeft, maar ook vanwege comfort en gemak van schoonmaken bijvoorbeeld. Er zijn verschillende materialen om uit te kiezen, zoals leer, kunstleer of verschillende soorten stof. Alle materiaalsoorten hebben hun eigen voordelen. Leer en kunstleer is bijvoorbeeld gemakkelijk met een doekje te reinigen, terwijl dit bij een stoffen bankstel moeilijker gaat. Heb je kleine kinderen of huisdieren, dan kan gemak van schoonmaken een belangrijk doorslaggevend punt zijn. Daarentegen vinden veel mensen stof prettiger om op te zitten dan leer of kunstleer, wat bij warm weer al snel plakkerig aan gaat voelen. Hou er bij het kiezen van een kleur rekening mee dat een bank groot is en sommige kleuren in kleinere ruimtes te overheersend kunnen worden. Heb jij nagedacht over deze punten en wil je een nieuw bankstel kopen? Kijk dan eens bij a-meubel, door hun grote collectie zul je hier altijd kunnen slagen!