Alles dat je wil weten over de glansmispel ofwel Photinia fraseri Red Robin

Glansmispel

Een bijzondere plant met een aantal bijzondere namen en bijnamen. De glansmispel noemen we ook wel Photinia fraseri en Red Robin. Het is een prachtige rode plant die door veel Nederlanders wordt gekocht. Hier lees je alles dat je wil weten over de bijzondere glansmispel als haagplant. 

Glansmispel

Een unieke uitstraling

Een plant met zo’n naam moet wel uniek zijn, toch? Dat klopt helemaal. In het voorjaar loopt deze plant uit met prachtige rode bladeren. De Photinia fraseri ‘Red Robin’ is een opvallende wintergroene struik of (lei)boom met vele toepassingen en jaarrond een aantrekkelijke uitstraling. Van oorsprong komt deze plant uit Azië maar inmiddels zie je ze werkelijk overal. Mensen gebruiken ze niet alleen als haagplanten maar zetten ze ook graag in een pot in hun huis neer. Dat kan overigens prima, ook buiten op het balkon of in de tuin. De glansmispel kan best wat hebben. 

Glansmispel

De kenmerken van de glansmispel

Er is natuurlijk een reden dat zoveel mensen deze plant als haagplant gebruiken. Dat komt onder andere door het unieke uiterlijk.In het voorjaar loopt deze tuinplant uit met helder bruinrood blad, dat later donkergroen kleurt en in de herfst bordeauxrode topbladeren krijgt. De glansmispel op stam heeft een ronde bossige kroon, die later als de takken gaan doorhangen makkelijk te snoeien is. De leerachtige bladeren zijn glanzend en weerkaatsen het zonlicht. Rekening houdend met het snoeimoment zal de ‘Red Robin’ gaan bloeien met grote schermen met witte bloemetjes, waar later stevige rode bessen, die later zwart kleuren, uit ontstaan.