Garagedeuren kopen

klassieke-garagedeur

Het kopen van garagedeuren is voor veel mensen nogal een opgave. Vroeger had je namelijk zeer beperkte keuze en was het vooral de klassieke kanteldeur, die bovendien ongeïsoleerd was, die bij vrijwel iedere woning werd ingebouwd. Tegenwoordig is dat wel even anders. Het is niet dat er tig verschillende materiaalsoorten zijn waaruit je kunt kiezen, nee: er zijn enorm veel typen deuren bijgekomen. Maar juist dat is een positieve ontwikkeling! Zo kun je namelijk de deur kiezen die perfect aansluit op jouw behoeften en wensen.

Welk type garagedeuren zijn verkrijgbaar?

Zoals we in de inleiding al aangaven, is de ongeïsoleerde klassieke kanteldeur nog steeds een veel gebruikte deur. Maar stel nu dat je geen ruimte voor de garage hebt om de deur naar binnen en naar buiten open te klappen. In dat geval is het veel verstandiger om voor een roldeur te kiezen. Een roldeur bestaat uit losse lamellen die zich oprollen in een soort opbergkist die recht boven de opening van de garage komt te hangen. Niet alleen kun je zo de ruimte in de garage optimaal benutten, maar ook hoef je je geen zorgen te maken over dat je bijvoorbeeld met de auto te dicht op de deur staat op het moment dat je deze opendoet.

Een ander type deur, die overigens niet heel vaak verkocht wordt, is de houten garagedeur. Een houten deur brengt namelijk het nodige onderhoud met zich mee. Immers, wanneer je hout niet goed onderhoud, wordt het materiaal lelijker en kan het zelfs gaan verkleuren! Toch kunnen garagedeuren van hout de aanblik van een woning aanzienlijk verfraaien. Zeker als je een landelijke sfeer wilt uitstralen kan dit type deur wel eens de beste oplossing zijn.

Een andere soort deur die voor veel mensen onbekend is, zijn de zijdelingse garagedeuren. Dit type garagedeur gaat, zoals de naam al aangeeft, zijdelings open. Het grote voordeel hiervan is dat je de garage snel in en uit kunt gaan zonder dat je daarvoor de hele deur hoeft te openen. Wel is het zo dat je je ervan bewust moet zijn dat de deur in de rails moet hangen en bij een zijdelingse sectionaaldeur betekent dat, dat de rails aan een van de zijmuren bevestigd moet worden. Direct tegen de muur kun je dus geen andere spullen stallen.

Denk na over veiligheid en comfortklassieke-garagedeur

Naast het type deur waar je uiteindelijk voor kiest,  zijn de veiligheidsaspecten en de mate van comfort voor wat betreft het gebruik van de garagedeur belangrijke factoren waar mensen niet altijd even goed over nadenken.

Veiligheid van garagedeuren

Voor wat betreft de veiligheid van garagedeuren gaat het om twee belangrijke aspecten. Ten eerste is het belangrijk dat de kans op ongelukken tijdens het gebruik van de deur zo klein mogelijk wordt gemaakt. Dat kan op allerlei verschillende manieren, zoals bijvoorbeeld het afdekken van de veren waarmee de deur functioneert. Zo kunnen vingers niet knel komen te zitten.

Ten tweede, voor mensen die voor een elektrische garagedeur kiezen, is het belangrijk om op te letten dat er bij het systeem waarmee de garagedeur elektrisch bediend kan worden sensoren zitten die de deur direct tot stilstand brengen zodra de deur in contact met een voorwerp of een persoon komt.

Het comfort

Het comfort van een garagedeur vind je vooral terug in het gebruikersgemak. Dat betekent dat je de deur elektrisch kunt openen, maar ook dat de deur van de garage goed geïsoleerd is indien je de ruimte in de garage wilt gebruiken om bijvoorbeeld in te klussen. Kou en tocht zullen dan via de deur in ieder geval niet binnenkomen. En dat is maar goed ook, want om in een dergelijk klimaat te klussen is niet bepaalt gezond!

De aanschaf van een garagedeur is samengevat niet zo moeilijk. Waar het om gaat, is om te kijken naar hoe je de garagedeur zou willen gebruiken en hoe je de ruimte in de garage wilt gebruiken. Als je dat voor jezelf scherp hebt en daarnaast ook voor ogen hebt aan welke veiligheidsaspecten de deur moet voldoen, dan ben je al een heel eind op weg om de juiste keuze te kunnen maken.