Pelletkachel rukt op

Niet iedereen is er erg blij mee, maar de pelletkachel is overal in Nederland te vinden. Door over te stappen op verwarming met een pelletkachel proberen huishoudens de stijgende energiekosten te kunnen beperken. Er zijn ook consumenten, die vanwege een lagere CO2 uitstoot kiezen voor de pelletkachel. Om een pelletkachel te kunnen gebruiken moeten er pellets worden gekocht. Dat zijn kleine korreltjes brandbaar materiaal. Ze hebben een grote warmteopbrengst en als ze zijn verbrand laten ze nauwelijks as of stof achter in de kachel. De houtpellets van Agriselect, die worden gemaakt van hout uit door het bedrijf beheerde productiebossen, horen bij de meest verkochte pellets.

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel wordt soms vergeleken met een houtkachel, maar dat is niet terecht. Een houtkachel staat in de woning en verwarmt alleen de ruimte waar de kachel staat. Een pelletkachel kan beter worden vergeleken met een Cv-ketel. De kachel verwarmt het water van een centrale verwarming en kan daardoor een heel huis verwarmen. Een pelletkachel is in technisch opzicht vrij geavanceerd, want zo’n kachel kan precies de juiste hoeveelheid warmte leveren. Daarvoor is het nodig om regelmatig een zak houtpellets in de kachel te doen. Om de kachel te gebruiken moet je voldoende houtpellets kopen.

De productie van houtpellets

Het prettige van de pellets van Agriselect is, dat het bedrijf controle heeft over de volledige productieketen. De grondstof voor de pellets is vers gekapt hout. Dat is afkomstig uit productiebossen, die door Agriselect worden beheerd. De omvang van de bossen blijft op peil, omdat er voor elke gekapte boom een nieuwe wordt geplant. Door gebruik te maken van productiebossen heeft Agriselect altijd voldoende pellets op voorraad. De pellets zelf zijn leverbaar in twee kwaliteiten. De beste pellets zijn die van Virgin kwaliteit. Deze geven het meeste warmte. Het voordeel van de Mixed Wood kwaliteit is, dat die wat goedkoper is.