Wat weet jij over een balkonhek?

sierpoorten

Een balkon. De ene woning heeft er wel een en de andere woning heeft er geen. Je hebt allemaal verschillende maten, kleuren en materialen. Wat weet jij al van een balkon en bijvoorbeeld een balkonhek? Is het hoog tijd voor een nieuwe? Hieronder lees je meer over de eisen en materialen van een balkonhek. 

Welk materiaal kan een balkonhek hebben?

Zoals je zelf misschien al wel eens gezien hebt, is elk balkon anders. Daarnaast is ook het bijbehorende balkonhek anders. Sommige woningen hebben zelfs het balkon als het ware ingebouwd. Dan heeft de woning dus een stenen balkon. Toch steekt een balkon in de meeste gevallen uit. Dan is een balkonhek niet te missen. Je wilt natuurlijk niet het risico lopen er vanaf te vallen. Dit hekwerk kan verschillende materialen hebben. Zo hebben je een volledige houten uitvoering, maar doet kunststof, steen of metaal het ook erg goed. Het is maar net waar je de voorkeur aangeeft of waar de woningbouw zelf voor heeft gekozen. 

Waar dient een balkon voor?

Een balkon is een platform. Dit platform is van de grond af. Een balkon is toegankelijk vanuit een aangrenzende ruimte. Vaak kun je het balkon via een deur bereiken. Maar waar dient een balkon nu precies voor? Waar je voornamelijk een balkon ziet, is bij appartementen. Dit is niet heel onlogisch, want dit is namelijk voor een bepaalde oppervlakte verplicht. Deze woningen hebben namelijk geen tuin, dus de enige mogelijkheid om naar buiten te gaan is om echt de deur uit te gaan en de woning te verlaten. Bij een appartement is het dus erg fijn in plaats van een tuin een balkon te hebben. 

Hoe is een balkon ontstaan?

Een balkon bestaat al vele jaren. Deze wordt voor veel verschillende manieren gebruikt. Waar het balkon vroeger voor diende was een uitzichtpunt. Een balkon is natuurlijk hoger, waardoor je een ver uitzicht hebt over de omgeving. Naast het uitzicht werd het ook gebruikt om mensen toe te spreken of om gewoon gezien te worden. Tegenwoordig worden deze functies niet meer gebruikt. Het wordt tegenwoordig meer gebruikt om lekker op te kunnen zitten, waarbij veel mensen het leuk vinden om het balkon in te richten met leuke accessoires.

Wat zijn de eisen van een balkonhek?

Het voornaamste doel van een balkonhek is bescherming bieden. Daarom is het erg van belang dat een balkon voldoet aan verschillende eisen. Zo moet er bijvoorbeeld bij een gebouw van maximaal 13 meter een balkon van 1 meter hoog komen. Op het moment dat het hoogteverschil nog hoger is, moet het balkonhek nog hoger zijn. Niet alleen de hoogte van een balkon is erg belangrijk. Ook moet de afstand tussen de spijlen niet al te groot zijn. Nu zal je daar niet al te snel tussendoor vallen, maar je wilt niet het risico lopen dat een kind er straks tussendoor glipt. Hierbij gelden dezelfde regels als bij de hoogte van het balkonhek. Hoe hoger een gebouw hoe nauwer de spijlen.